Mielipide: Lähiruoka ja lähipalvelu – paikallista työtä molemmat!

Poliittisessa päätöksenteossa annetaan usein laaja tuki kautta puoluekentän lähiruualle, muttei palveluseteleiden hyödyntämiselle. On aika muuttaa asenteita ja ymmärtää, että molemmissa on kyse paikallisen työn arvostamisesta.

Aluevaltuusto keskustelikin aiheesta Keskustan valtuustoryhmän tehtyä valtuustoaloitteen ”Lähellä tuotettua ja valmistettua lähiruokaa lautasille Kanta-Hämeen hyvinvointialueella”. Kokoomuskin piti itse asiaa, lähiruoan lisäämistä, hyvänä ja tärkeänä. Onhan lähellä tuotettu ruoka hyvää maultaan ja tuotannoltaan. Se on myös keino arvostaa paikallista yrittäjyyttä ja elinvoimaa. Ja onhan se myös tärkeä huoltovarmuusasia sekä ilmastoystävällinen tapa toimia. Paikallisen yrittäjyyden ja elinvoiman
huomioimista Kokoomus on tukenut myös omilla esityksillään, esimerkiksi palvelusetelien käytön lisäämisellä.

Päin vastoin kuin Keskustan kirjoituksessa (15.5. HäSa) esitettiin, Kokoomus äänesti asian uudelleen käsittelyä vastaan koska uudessa esityksessä haluttiin tehdä strateginen linjaus. Katsoimme, että strategia päätetään erikseen omana kokonaisuutena, ei yksittäisinä paloina. Lisäksi hankintapäätöksissä on olennaista noudattaa hankintalakia ja sen perusteita kokonaistaloudellisuudesta. Itse asia, lähellä tuotetun ruoan lisääminen, oli hyvä ja perusteltu. Kokoomusryhmä oli valmis hyväksymään tehdyn valmistelutyön ja sen
perusteet ensimmäisessä käsittelyssä.

Yrittäjyyden arvostaminen sen sijaan palveluseteleiden kautta tuntuu valitettavan usein kaatuvan ideologiseen vastustukseen. Herääkin kysymys mikä tekee eron maatalousyrittäjän ja esim sote-yrittäjän välillä? Eikö paikallisia yrittäjiä voisi arvostaa tasapuolisesti? Siinähän on teknisesti kyse ihan samasta asiasta. Eli ostetaan paikalliselta tuottajalta, yrittäjältä, tuote tai palvelu. Toki tämäkin tulee kilpailuttaa asianmukaisesti.

Toivottavasti jatkossa kaikessa tuotteiden ja palveluiden ostoissa puolueet kautta linjan näkisivät paikallisten ostojen vaikutukset alueen työhön ja elinvoimaan. Lähiruoka ja paikallinen lähipalvelu, myös sotepalvelu, on paikallista työtä molemmat.

Miia Antin
Integraatiovaliokunnan jäsen, varavaltuutettu
Oma Häme

Kategoriat: Kanta-Häme, Mielipide, Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *